Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu ? to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki ? herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty ? na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.W książce znajdziesz:? 200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu.? Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt.? Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać.? Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.
Dieta bezglutenowa kuchnia domowa wyd. 2
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu ? to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu?Co można jeść w domu i poza nim?Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna?Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania.
- Autor: Michelle Berriedale-Johnson
- Ilość stron: 280
- Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
- Numer ISBN: 978-83-7773-257-1
- Data wydania: 2014-04-14
Oceny czytelników
Ta publikacja nie ma jeszcze ocen.
Dodaj pierwszą recenzję “Dieta bezglutenowa kuchnia domowa wyd. 2”