Publikacja Zarządzanie zdrowiem w miejscu pracy została przygotowana pod redakcją dr. hab. Mariusza Gujskiego oraz dr. hab. Tomasza Rostkowskiego, prof. SGH.
Monografia przedstawia interdyscyplinarne połączenie nauk o zdrowiu oraz nauk o zarządzaniu, które w sposób praktyczny przekłada się na podniesienie poziomu zdrowia pracownika wraz z osiągnięciem największej efektywności pracy w przedsiębiorstwie (zarówno publicznym, jak i prywatnym).
W książce przedstawiono:
- podstawy zarządzania kapitałem ludzkim, system zarządzania zdrowiem i wynikające z tego korzyści dla pracodawcy;
- różne systemy wynagradzania wraz z omówieniem strategicznych celów ochrony zdrowia pracownika;
- zmiany demograficzne wpływające na stan zdrowia populacji, co pozwala zrozumieć, jak przekształcają się potrzeby zdrowotne osób aktywnych zawodowo;
- główne problemy zdrowotne w poszczególnych typach przedsiębiorstw, ze szczególnym uwzględnieniem czynników ryzyka powodujących najwięcej zgonów i niepełnosprawności;
- rolę medycyny pracy, medycyny środowiskowej i medycyny stylu życia w przedsiębiorstwach.
Bardzo ważną zaletą książki jest to, że omawia wspomniane zagadnienia nie tylko w sposób teoretyczny, ale także praktyczny, ponieważ daje realne rekomendacje możliwe do wdrożenia.
Monografia jest adresowana do specjalistów zdrowia publicznego, menedżerów, działów HR oraz BHP przedsiębiorstw. Ze względu na walory edukacyjne będzie także interesująca dla studentów kierunków medycznych (zdrowie publiczne) i ekonomicznych (zarządzanie).
Dodaj pierwszą recenzję “Zarządzanie zdrowiem w miejscu pracy”