Ponad 120 pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia! Bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków!
Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by pierwsze 12 miesięcy życia dziecka upłynęło smacznie i zdrowo!
Droga Mamo, drogi Tato! Z doświadczenia wiemy, jak wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowlęcia mają rodzice. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małe dziecko może jeść orzechy i truskawki? A jeśli tak, to kiedy? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada?
Nie dajcie się zwariować! Polegajcie na swojej intuicji, a przede wszystkim wsłuchajcie się w potrzeby Waszego dziecka. Przyda się Wam też porządna porcja wiedzy oraz inspiracje, co i jak gotować – to wszystko znajdziecie w tym poradniku napisanym przez doświadczone dietetyczki!
Książka zawiera:
• Ponad 120 sprawdzonych przepisów i inspiracji na pyszne śniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka.
• Najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowym rozszerzaniu diety dziecka w 1. roku życia.
• Najnowsze informacje o karmieniu piersią i karmieniu sztucznym.
• Informacje o responsive feeding.
• Rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produkty alergizujące, soki; jak często karmić dziecko; jaką porcję podawać; jak rozpoznać, czy dziecko się najadło.
• Plus i minusy gotowych dań w słoiczkach oraz przygotowywanych samodzielnie.
• Informacje na temat BLW i diety wegeteriańskiej u dziecka.
Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w poradni dietetycznej Dietosfera.
Dodaj pierwszą recenzję “Żywienie dziecka do pierwszego roku życia wyd. 2”