Na szeroko pojęte prowadzenie gospodarki pasiecznej składają się zagadnienia z kilku dziedzin. Obejmuje ono bowiem swym zakresem zapylanie roślin, hodowlę zwierząt, a także pozyskiwanie, konfekcjonowanie i wprowadzanie na rynek żywności. Pomimo tego, iż polskie pszczelarstwo nie posiada wyodrębnionych przepisów prawnych, prowadzenie gospodarki pasiecznej uregulowane jest wieloma ustawami oraz rozporządzeniami, zarówno krajowymi, jak i unijnymi. Z tych przepisów wynikają liczne obowiązki obwarowane sankcjami prawnymi, ale również i prawa, czego większość pszczelarzy nie jest świadoma. Dlatego też autor, będący nie tylko teoretykiem, ale i praktykiem pszczelarstwa, postanowił poruszyć zagadnienie gospodarki pasiecznej w prawie polskim.
Celem niniejszej publikacji jest wskazanie i omówienie obowiązków oraz praw właścicieli pszczół w zakresie prowadzenia gospodarki pasiecznej w prawie polskim. Użycie sformułowania ?właścicieli pszczół”, a nie ?pszczelarzy”, nie jest przypadkowe. Otóż, nie wszyscy pszczelarze są właścicielami pszczół, a to właśnie tej grupy dotyczą przepisy normujące prowadzenie gospodarki pasiecznej. Zatem o jakich przepisach mowa? Jakie działania w ramach prowadzenia gospodarki pasiecznej normują? Wreszcie jakie obowiązki i prawa z nich wynikają? Dla odpowiedzi na te pytania, po wstępnej analizie literatury, aktów prawnych, a także na podstawie wiedzy wynikającej z doświadczenia autora w dziedzinie pszczelarstwa, określono hipotetycznie kilka założeń. I tak prowadzenie gospodarki pasiecznej regulują przepisy prawa cywilnego, karnego oraz administracyjnego. Dane gałęzie prawa zawierają przepisy regulujące funkcjonowanie gospodarstwa pasiecznego w środowisku życia ludzi, hodowlę zwierząt gospodarskich, a także produkcję i wprowadzanie do obrotu środków spożywczych. Prowadzenie takich działań wiąże się między innymi z wypełnianiem obowiązków dotyczących lokalizacji pasiek, a także ponoszenia odpowiedzialności materialnej i karnej z tytułu pożądlenia. Ponadto pszczelarze powinni spełniać wymagania weterynaryjne określone dla utrzymywania pszczół oraz wymagania higieniczno-sanitarne przy produkcji, konfekcjonowaniu i sprzedaży produktów pszczelich. Przy czym produkcja ekologicznych i tradycyjnych produktów pszczelich wiąże się ze spełnianiem dodatkowych, bardziej restrykcyjnych wymogów.
W celu zweryfikowania wskazanych założeń autor dokona szczegółowej analizy literatury z zakresu pszczelarstwa i prawa oraz obowiązujących przepisów krajowych, a co za tym idzie, powiązanych z nimi uregulowań unijnych, normujących pszczelarstwo. Dla uzupełnienia owej analizy autor wykorzysta raporty, roczniki statystyczne, wytyczne i inne materiały źródłowe wydawane przez organa państwowe, a także glosy oraz artykuły z periodyków pszczelarskich.
Książka została podzielona na pięć zasadniczych części, rozdziałów. Pierwszy z nich zawierać będzie informacje wprowadzające do zagadnienia. Tak też znajdą się w nim podstawowe definicje prawne w pszczelarstwie, a także charakterystyka i rozwój prawa bartnego w Polsce. W tej części szeroko rozumiane pszczelarstwo zostanie usytuowane w polskim systemie prawnym. Drugi rozdział zawierać będzie pojęcie i typy pasiek, a także ich strukturę w naszym kraju. Ponadto autor w tej części podejmie próbę zdefiniowania gospodarstwa pasiecznego na gruncie prawa krajowego. Kolejny, trzeci rozdział odnosić się będzie do wybranych zagadnień prawnych, dotyczących gospodarki pasiecznej. Toteż na tę część składać się będą aspekty nadające pszczelarstwu wymiar prawny, to jest lokalizacja pasiek, własność roju, oraz odpowiedzialność pszczelarzy z tytułu pożądlenia. Znajdzie się tu także analiza przepisów prawnych, służących ochronie gospodarki pasiecznej. Ponadto w rozdziale, o którym mowa, zostaną wskazane wymogi weterynaryjne związane z utrzymywaniem pszczół. Rozdział czwarty zawierać będzie wymagania odnośnie pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży produktów pszczelich. W tej części znajdzie się opis poszczególnych produktów pszczelich, a także wymogi higieniczno-sanitarne dotyczące ich pozyskiwania. Następnie zostanie omówiona jakość handlowa i zdrowotna oraz znakowanie produktów pozyskanych w pasiece. Szczególnie istotnym zagadnieniem w tym rozdziale będzie sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich. Ostatni rozdział został wyodrębniony ze względu na specyfikę produkcji ekologicznych i tradycyjnych produktów pszczelich. I tak w rozdziale piątym znajdować się będą wymogi związane z prowadzeniem pasiek ekologicznych oraz ich certyfikacja i kontrola. Omówione będzie również znakowanie ekologicznych produktów pszczelich. Analogiczny zakres informacji zostanie przedstawiony w stosunku do tradycyjnych produktów pszczelich.
Zgodnie z powyższym, książka obejmować będzie swym zakresem wiele zagadnień. Autor ma nadzieję, że ich opracowanie pozwoli znaleźć odpowiedzi na stawiane pytania, a także potwierdzi słuszność obranych założeń. Ostatecznie zaś ukaże obowiązki właścicieli pszczół, a tam gdzie to możliwe, prawa, w zakresie prowadzenia gospodarki pasiecznej w prawie polskim.
Spis treści
PSZCZELARSTWO W POLSKIM SYSTEMIE PRAWNYM
Podstawowe definicje prawne w pszczelarstwie; Charakterystyka i rozwój prawa bartnego w Polsce; Pszczelarstwo w prawie polskim; Ustawa o pszczelarstwie w ujęciu teoretycznoprawnym
ROZDZIAŁ II
POJĘCIE I TYPY PASIEK
Pojęcie pasieki; Typy pasiek; Pasieki amatorskie; Pasieki jako dodatkowe źródło dochodu; Pasieki prowadzone przez pszczelarzy zawodowych; Pasieki o szczególnym znaczeniu; Struktura pasiek w Polsce; Typy gospodarki pasiecznej
ROZDZIAŁ III
WYBRANE ZAGADNIENIA PRAWNE DOTYCZĄCE GOSPODARKI PASIECZNEJ
Lokalizacja pasiek; Odpowiedzialność materialna i karna właścicieli pasiek; Odpowiedzialność materialna właścicieli pszczół z tytułu pożądlenia; Odpowiedzialność karna pszczelarzy za pożądlenia; Własność roju; Przepisy prawa karnego i kodeksu wykroczeń służące ochronie gospodarki pasiecznej; Ochrona prawna pasiek przed zatruciem; Przepisy służące ochronie pasiek przed zatruciem; Powoływanie komisji na okoliczność zatrucia pszczół i szacunek strat materialnych; Projekt ustawy o środkach ochrony roślin w aspekcie ochrony pasiek przed zatruciem; Wymogi weterynaryjne w pszczelarstwie; Wymogi weterynaryjne dla podejmowania i prowadzenia działalności nadzorowanej; Zasady zwalczania chorób zakaźnych pszczół; Prowadzenie ewidencji leczenia pszczół
ROZDZIAŁ IV
PRODUKTY PSZCZELE I WYMOGI DOTYCZĄCE ICH POZYSKIWANIA, KONFEKCJONOWANIA, SPRZEDAŻY
Produkty pszczele; Miód; Wosk pszczeli; Mleczko pszczele; Jad pszczeli; Kit pszczeli; Pyłek kwiatowy i pierzga; Wymogi w zakresie pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży produktów pszczelich; Wymogi dotyczące przestrzegania zasad higieny przy produkcji produktów pszczelich; Handlowa i zdrowotna jakość produktów pszczelich; Znakowanie produktów pszczelich; Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich
ROZDZIAŁ V
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO PASIECZNE I TRADYCYJNE PRODUKTY PSZCZELE
Ekologiczne gospodarstwo pasieczne; Wymogi związane z prowadzeniem pasiek ekologicznych; Certyfikacja i kontrola pasiek ekologicznych; Znakowanie ekologicznych produktów pszczelich; Tradycyjne produkty pszczele
Dodaj pierwszą recenzję “Gospodarka pasieczna w prawie polskim”