Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna

Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami, które sprzedawano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najważniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu…

  • Seria: Mundus
  • Autor: Nabhan Paul Gary
  • Ilość stron: 336
  • Autor tłumaczenia: Barbara Gutowska-Nowak
  • Tytuł oryginału: Cumin, Camels, and Caravans: A Spice Odyssey
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • Numer ISBN: 978-83-233-4054-6
  • Data wydania: 2017-03-02

Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami, które sprzedawano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najważniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Ogromnym walorem książki są także przepisy, zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga kilku tysięcy lat. ?Kumin, kakao i karawana? pokazuje historię ukrytą w szczypcie curry.

Książka otrzymała nagrodę w kategorii Kuchnia Arabska w konkursie Gourmand World Cookbook Awards. W 2015 roku została nominowana do nagrody The Art of Eating.

„Głęboko osobista, fascynująca historia handlu korzennego – napisana na nowo z perspektywy arabskiej – tryska zaraźliwym entuzjazmem.”
Michael Krondl, krytyk kulinarny, historyk sztuki kulinarnej, autor The Taste of Conquest: The Rise and Fall of the Three Great Cities of Spice

„Treść napisanej z rozmachem książki ?Kumin, kakao i karawana? obejmuje różne kontynenty i okresy historyczne, ukazując równocześnie, w jaki sposób wraz z rozwojem handlu korzennego zaczęła się globalizacja. Gary Nabhan to mistrz narracji o szerokim spojrzeniu, obejmującym wiele dyscyplin naukowych. Prezentuje barwne opowieści o postaciach historycznych oraz relacje z własnych podróży starożytnymi szlakami korzennymi, fascynujące obserwacje dotyczące międzykulturowych zależności między językami i smakami, a także refleksje nad wpływem, jaki handel korzenny wywarł na historię jego własnej rodziny. Książka spodoba się każdemu miłośnikowi jedzenia i historii.”
Sandor Ellix Katz, autor The Art of Fermentation oraz Wild Fermentation.

SKU: 9788323340546
Kategoria:
Tags:, ,

Oceny czytelników

Ta publikacja nie ma jeszcze ocen.

Dodaj pierwszą recenzję “Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *