Zupy pomidorowa ogórkowa i wiele innych
Autor: Grykałowska Hanna
Wydawca: Rea
Zupy są popularną, lubianą potrawą w kuchni polskiej i stanowią ważną pozycję codziennego menu. Jada się je od rana do wieczora. Rano jest to zupa mleczna, w południe miseczka zupy na lunch, a w porze obiadowej stanowi często podstawę obiadu. Może też zastąpić cały obiad, jeśli jest to pożywna, gęsta zupa z "wkładką" mięsną, podana z pajdą chleba.
Zupy są popularną, lubianą potrawą w kuchni polskiej i stanowią ważną pozycję codziennego menu. Jada się je od rana do wieczora. Rano jest to zupa mleczna, w południe miseczka zupy na lunch, a w porze obiadowej stanowi często podstawę obiadu. Może też zastąpić cały obiad, jeśli jest to pożywna, gęsta zupa z "wkładką" mięsną, podana z pajdą chleba.
W naszych domach, spośród kilkuset rodzajów zup, gotuje się przez cały rok, na okrągło, najwyżej kilka. Najczęściej są to: pomidorowa, ogórkowa, żurek, kapuśniak, grochówka i rosół.
Tymczasem zupy należy dobierać zgodnie z porami roku, używając dostępnych w tym czasie warzyw i owoców ? powinny być pożywne jesienią i zimą, lekkie wiosną i latem. Tak postępując dogadza się nie tylko podniebieniu, ale całemu organizmowi, dostarczając mu świeżych witamin i soli mineralnych. Przedstawiamy Państwu kilkadziesiąt interesujących propozycji na niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu z powszechnie dostępnych składników, zdrowe i oryginalne w smaku zupy, nie pomijając oczywiście przepisów na lubiane zupy tradycyjne.
Ci, którzy nie czuli się dotąd w kuchni zbyt mocno, powinni zacząć edukację kulinarną od gotowania zup. Zupa nie może się nie udać! Zawsze jej smak można poprawić przyprawami lub ziołami według własnego pomysłu.
Dodatkowe informacje
Komentarze i rencenzje
Brak ocen, komentarzy i recenzji.
Chcesz dodać komentarz lub ocenę?
Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.