W kuchni Ogińskich

W kuchni Ogińskich

Autorzy: Jarosław Dumanowski , Ceprackas Liutauras , Lauzikas Rimvydas

Wydawca: VsI Akademine leidyba

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego w kontekście gastronomii Rzeczpospolitej Obojga Narodów XVII - XIX w., życie codzienne dworu Ogińskich w okresie XVIII - XIX w., przejawy tradycji gastronomicznych innych członków rodu Ogińskich oraz innych przedstawicieli rodów szlacheckich. Obok tekstów o charakterze historycznym zaprezentowano również zaadaptowane do czasów współczesnych autentyczne przepisy z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego.
Nad powstaniem książki pracowała międzynarodowa grupa specjalistów z Polski i Litwy: historycy:  Rymvidas Laużikas, Arwidas Pacewiczius, Jarosław Dumanowski oraz kucharz Liutauras  Czaprackas. Mamy nadzieję, że doświadczą Państwo smakowitych chwil wraz z Michałem Kleofasem Ogińskim oraz innymi przedstawicielami jego rodu.

Dodatkowe informacje

20 września 2016
0
W kuchni Ogińskich
9789955336938

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.