Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Autor: Marta Sikorska-Kowalska

Wydawca: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w. Opowiada nie tylko o jedzeniu, ale także o estetyce, wyróżnieniu, zdrowiu, religii i tytułowej tożsamości. Czytając to solidne i błyskotliwe opracowanie dowiemy się o miejscu kucharza i autora książki kucharskiej w dawnym społeczeństwie, poznamy prastare dyskusje o kuchni kobiecej i męskiej, światowej i prowincjonalnej, zwyczajnej i luksusowej.

Dodatkowe informacje

Historia
1 stycznia 2019
304
Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku
9788366104143

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.