Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Autorzy: Tomasz Kaźmierowski , Maciej Mizerka , Artur Paszczak

Wydawca: Zysk i S-ka

"Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą" potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

"Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą" potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.

Jak pisał Roger Scruton: ?bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie?.

Tytułowe przymioty wina słusznie podkreślają, że dzięki tej książce otrzymujemy solidny zasób wiedzy o tym wykwintnym trunku wraz z ciekawymi propozycjami jego spożywania. Nie bez znaczenia jest właściwy wybór konkretnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji ? od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan.

Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds. Jest czasem bardzo praktyczna, by za chwilę stać się zabawną, a przez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym ? jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna.

Dodatkowe informacje

1 stycznia 2016
304
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą
978-83-7785-872-1
Człowiek poznaje świat
Miękka
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.