Kuchnia portugalska
Autor: Elżbieta Adamska
Wydawca: Firma Księgarska Olesiejuk
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau czyli suszonego solonego dorsza.
Portugalczycy szczycą się że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza rozwieszone na sznurkach podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau gomes de s ryba namoczona w wodzie lub mleku pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza pikantne pulpety z dorsza dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...
Dodatkowe informacje
Komentarze i rencenzje
Brak ocen, komentarzy i recenzji.
Chcesz dodać komentarz lub ocenę?
Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.