Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

Autor: Elżbieta Kiewnarska

Wydawca: Psychoskok

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. ??Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, ? bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano ?Kandyzbrot?, ? już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym ?kijowskim sposobem?, miodzie.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

??Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, ? bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano ?Kandyzbrot?, ? już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym ?kijowskim sposobem?, miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty, nieraz może szkodliwe dla zdrowia.?

Dodatkowe informacje

17 stycznia 2017
43
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć
9788379007783

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.