Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej

Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej

Autor: Justyna Czekaj-Grochowska

Wydawca: Filo

Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - słowem buonissima! Książka "Buonissima" to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - słowem buonissima!

Książka "Buonissima" to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Autorka wybrała trzy jakże różne dzielnice: Emilię-Romanię - stolicę większości typowych włoskich produktów chronionych certyfikatami i włoskim znakiem jakości; Toskanię, której krajobrazy i kuchnia jest synonimem rodzinnego, włoskiego biesiadowania; Sycylię - błękitną wyspę, jakże inną od kontynentalnej Italii, której kuchnia zachwyca a życie koncentruje się na tym co tu i teraz.

Buonissima! to smakowita książka kulinarna - ponad 100 łatwych w przygotowaniu, typowych regionalnych przepisów. Dodatkowo elementarz wiedzy i umiejętności przygotowania włoskich typowych dań. Jak zrobić ciasto na focaccię, piadinę, makarony, jak przygotować klasyczne marynaty, sosy - to włoskie abecadło przedstawione jest w sposób prosty i przystępny.

Buonissima! to także poradnik kulinarny - gdzie kupić najlepszą oliwę, ocet winny, jakie rodzaje pomidorów używamy do przygotowania poszczególnych dań, co oznaczają certyfikaty przy wędlinach i serach - wiedza niezbędna dla każdego miłośnika włoskiej kuchni.

Buonissima! to praktyczny przewodnik kulinarny - jakie miejsca wybrać aby spróbować najlepszej focacci, gdzie kupić warzywa i owoce, a gdzie sławne włoskie szynki i sery - słowem kulinarna mapa Italii.

Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia ? celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska - zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala.

Dodatkowe informacje

28 września 2016
0
Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej
9788362903276

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.