Andrzej Fiedoruk

Andrzej Fiedoruk

Książki autorstwa Andrzej Fiedoruk


Andrzej Fiedoruk

Domowy wypiek chleba

Do wzrostu popularności domowego wypieku chleba przyczyniło się pojawienie się specjalnych, łatwo dostępnych urządzeń. Mimo to wielu amatorów świadomie nie …

Andrzej Fiedoruk

Z duchem puszczy. Książka o podlaskim bimbrze

Nieoficjalny środek płatniczy, wyraz buntu przeciw władzy, owoc rzemieślniczej pasji, źródło utrzymania, regionalny rarytas, mętny znieczulacz… To wszystko – a …

Andrzej Fiedoruk

Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych …

Andrzej Fiedoruk

Jak dawniej jadano

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach …

Andrzej Fiedoruk

Kuchnia podlaska. Litewska-białoruska-ukraińska-tatarska-żydowska.

Kuchnia podlaska pozwoli powrócić na nasze stoły zapomnianym potrawom, pozwoli czytelnikom na własne poszukiwania w tym zakresie, ponieważ na łamach …

Andrzej Fiedoruk

Uczta szubrawców

Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery …

Andrzej Fiedoruk

Sekrety jedzenia

A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów …

Andrzej Fiedoruk, Izabella Frączyk, Boualem Sansal

Koniec świata

Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz …

Andrzej Fiedoruk

Alkoholowe dzieje świata

Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki? Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie ? …

Andrzej Fiedoruk

W białostockich karczmach zajazdach i restauracjach

Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił …

Andrzej Fiedoruk

Współczesna kuchnia podlaska

„Współczesna kuchnia podlaska” przedstawi obyczaje żywieniowe i kulturę kulinarną mieszkańców Podlasia. Gdzie i co jadają codziennie, a co od święta. …

Andrzej Fiedoruk, Marta Szydłowska

Nalewki domowe. Leksykon. Nalewki, likiery, miody

Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w …