Żywienie człowieka i analiza żywności . Wybrane zagadnienia

Żywienie człowieka i analiza żywności . Wybrane zagadnienia

Autor: Halina Grajeta

Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu

Podręcznik zawiera wybrane zagadnienia z bromatologii, czyli nauki o żywności (w języku greckim: broma ? żywność, pożywienie, logos ? nauka), jej jakości odżywczej i zdrowotnej. Przedstawiono w nim najważniejsze metody ilościowe i jakościowe, stosowane w analizie żywności do oznaczania zawartości składników odżywczych i zanieczyszczeń, a także do oceny sposobu żywienia człowieka.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Podręcznik zawiera wybrane zagadnienia z bromatologii, czyli nauki o żywności (w języku greckim: broma ? żywność, pożywienie, logos ? nauka), jej jakości odżywczej i zdrowotnej. Przedstawiono w nim najważniejsze metody ilościowe i jakościowe, stosowane w analizie żywności do oznaczania zawartości składników odżywczych i zanieczyszczeń, a także do oceny sposobu żywienia człowieka. Podręcznik zawiera także zasady prawidłowego żywienia, zagadnienia związane z interakcją leków z pożywieniem oraz elementy analizy sensorycznej żywności. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunku farmacja i dietetyka, a także innych, związanych z analizą żywności. Wiedza na temat zależności: żywienie?zdrowie, a także: żywienie?leki?zdrowie daje możliwość wykorzystania jej w opiece farmaceutycznej i profilaktyce zdrowotnej.

Dodatkowe informacje

Medycyna i zdrowie
1 stycznia 2018
222
Żywienie człowieka i analiza żywności . Wybrane zagadnienia
9788370553913

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.