Rzym i Watykan. Pascal Lajt

Rzym i Watykan. Pascal Lajt

3,0/10 (2 głosów)

Autor: Barbara Kamińska

Wydawca: Pascal

Rzym i Watykan Pascal Lajt

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!

Z czego słynie rzymska kuchnia?

Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi?

Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej?

Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie?

Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta!

Wbrew temu, co myślą niektórzy – Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji.Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle.Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek – hałas, chaos, strajki i wieczny pęd.Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich.

Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome

Sezon na karczochy

Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Rzym i Watykan Pascal Lajt

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!

Z czego słynie rzymska kuchnia?

Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi?

Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej?

Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie?

Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta!

Wbrew temu, co myślą niektórzy – Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek – hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich.

Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome

Sezon na karczochy

Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku – smażonego (carciofo alla giudia) – i po rzymsku – gotowanego (carciofo alla romana).

Dodatkowe informacje

1 stycznia 2025
160
Rzym i Watykan. Pascal Lajt
978-83-8317-462-4
pl
Pascal Lajt
Miękka ze skrzydełkami
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.