Piąty smak

Piąty smak

Autor: Łukasz Modelski

Wydawca: Wydawnictwo Literackie

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i? UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski ? o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i? UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski ? o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka ? restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum ? laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi ? blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré ? piewca powolności, Carlo Petrini ? twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson ? Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert ? autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski ? kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz ? sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean ? smakosz whisky, Côme de Chérisey? dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Daniele Mazet-Delpeuch ? osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier ? prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu ?piątego smaku?. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to ?wyśmienitością?. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To ?umami? ? smak ?pełny?, ?domykający? inne smaki.

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

Dodatkowe informacje

Literatura faktu
1 stycznia 2014
288
Piąty smak
978-83-08-05486-4
Miękka
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.