Expressem przez PRL
Autorzy: Kudaj Eugeniusz , Zaliński Zbigniew
Wydawca: KSIĘŻY MŁYN DOM WYDAWNICZY MICHAŁ KOLIŃSKI
Jest coś na rzeczy.Od dwóch, może nawet trzech lat przynajmniej w kilku dziedzinach naszego życia wraca niejako moda na czasy w Polsce „słusznie minione”, czyli na okres PRL-u.Meble jak z PRL-u właśnie, konfekcja – prawie, prawie, bary mleczne – kto wie, może tuż, tuż, karty dań w restauracjach z zalewajką, mielonym i zimnymi nóżkami, tęsknota do golonki z grochem i flaków.Tylko patrzeć – donoszą media – a grupa młodych entuzjastów motoryzacji dopnie swego i pokaże na rynku nowy model słynnej starej Warszawy.
Jest coś na rzeczy. Od dwóch, może nawet trzech lat przynajmniej w kilku dziedzinach naszego życia wraca niejako moda na czasy w Polsce „słusznie minione”, czyli na okres PRL-u. Meble jak z PRL-u właśnie, konfekcja – prawie, prawie, bary mleczne – kto wie, może tuż, tuż, karty dań w restauracjach z zalewajką, mielonym i zimnymi nóżkami, tęsknota do golonki z grochem i flaków. Tylko patrzeć – donoszą media – a grupa młodych entuzjastów motoryzacji dopnie swego i pokaże na rynku nowy model słynnej starej Warszawy. Tak czy inaczej zainteresowanie PRL-em przeżywa swego rodzaju renesans. Postanowiliśmy więc podchwycić trend, pójść za modą i wydać ten właśnie album zdjęć Eugeniusza Kudaja, znanego łódzkiego fotoreportera „Expressu Ilustrowanego”. Expressem przez PRL to wybór ponad stu (z pośród kilku tysięcy) odnalezionych zdjęć, których autor obiektywem ukazał łódzką codzienność lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Opisami z pamięci całość uzupełnił dziennikarz telewizyjny, radiowy i prasowy, Zbigniew Zaliński. To z pewnością nie pierwszy, ale na pewno inny fragment wiedzy o tamtych latach życia miasta. Zbieg okoliczności sprawia, że książka ukazuje się w roku jubileuszu 90-lecia "Expressu Ilustrowanego", ciągle najchętniej czytanej łódzkiej gazety.
Dodatkowe informacje
Komentarze i rencenzje
Brak ocen, komentarzy i recenzji.
Chcesz dodać komentarz lub ocenę?
Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.