Jarosław Dumanowski
Książki autorstwa Jarosław Dumanowski
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej wyd. 3
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym …
Jarosław Dumanowski, Andrzej Kuropatnicki, Fabio Parasecoli
The Power of Taste. Europe at the Royal Table
In the autumn of 2018, food historians, food studies scholars, museum curators, chefs and culinary journalists met at an international …
Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
?Kapłony i szczeżuje? to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym …
Dorota Dias-Lewandowska, Jarosław Dumanowski
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII …
Jarosław Dumanowski, Ceprackas Liutauras, Lauzikas Rimvydas
W kuchni Ogińskich
Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy …
Jarosław Dumanowski
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od …