Dlaczego głodne są twoje emocje, a nie żołądek?
Warto przyjrzeć się bliżej naszej relacji z jedzeniem. Czy jest ono jedynie paliwem, czy gości w naszym życiu zdecydowanie częściej, niż to potrzebne?
Odpowiedzmy sobie na pytania:
? Czy gdy dopada nas smutek, zamiast z kimś porozmawiać, sięgamy po czekoladę?
? Czy sukcesu nie nagradzamy na przykład wystawną kolacją?
? Jakim przysmakiem próbujemy zrekompensować sobie strach i samotność i czy na pewno po nim czujemy się lepiej?
Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiast je zajadać.
Ta książka ci w tym pomoże!
Dodaj pierwszą recenzję “Emocje na talerzu. Jak odbudować zdrową relację z jedzeniem”