Po pierwszej, znakomicie przyjętej przez wszystkich miłośników dobrej kuchni, książce „Hummus, za?atar i granaty”, czas na kolejną przygodę kulinarną z Samar.
„Szafran, mięta i kardamon” to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy ? począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar dobrze znane dania prezentuje tu w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie.
Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne ? proponuje głównie dania
z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. Autorka dzieli się również mnóstwem praktycznych porad związanych z przechowywaniem ziół i przypraw. Książka została przygotowana zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości ? tak, żeby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i? najtańsze.
Dodaj pierwszą recenzję “Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni”