Trzy filiżanki Etiopii to książkowy debiut autora. Opisany w książce pobyt w Etiopii (2003 r.) był jego trzecią wizytą na Czarnym Lądzie. Przed wyjazdem opanował podstawy języka amharskiego. Czytelnik znajdzie w książce rozmówki w tym języku oraz użyteczne porady dla osób wybierających się do tego fascynującego kraj.
Trzy części książki smakują jak trzy filiżanki doskonałej etiopskiej kawy…Pierwsza filiżanka, abol, est jak zauroczenie, gwałtowne uczucie: rozgrzewa krew, otwiera serce i duszę, skłania do rozmowy. Można ją pochłonąć w jednej chwili lub rozkoszować się nią przez długi czas.
Druga filiżanka nazywa się t’ona. Jest jak spokojna kontemplacja, dlatego można się skupić na jej smakowaniu i zadumać nad sprawami tego świata.Trzecia ma nazwę baraka. Słowo to oznacza błogosławieństwo. I jet błoosławieństwem w drodze, można ją chłonąć w milczeniu. Gdy opadną emocje po pierwszej, gdy znuży nas kontemplacja po drugiej, przy trzeciej można po prostu odpocząć.
W książce tej dotykamy Etiopii widzianej oczami człowieka z Polski. Wątki historyczne ciekawie przeplatają się z osobistymi wrażeniami i emocjami ze spotkań z ludźmi o odmiennej kulturze i obyczajach oraz fascynacją wielowiekowymi zabytkami. Wojtek nigdy nie ukrywał sympatii do Etiopii i wdzięczni Mu jesteśmy, że podjął trud napisania relacji ze swego pobytu w tym kraju, przez co choć trochę przybliży czytelnikom jego piękno, religię i zwyczaje oraz starą kulturę i historię.
Dodaj pierwszą recenzję “Trzy filiżanki Etiopii”